Sposób przygotowania:
Łopatka duszona z cukinią i papryką
Umytą i osuszoną łopatkę kroimy na średniej wielkości kawałki. W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy partiami mięso na rumiany kolor. Obsmażone mięso posypujemy mąką i chwilę obsmażamy.
Do garnka cały czas mieszając jego zawartość powoli wlewamy wodę. Doprawiamy do smaku i dusimy.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek po czym kroimy na mniejsze paski. Po około godzinie duszenia, kiedy mięso będzie już praktycznie miękkie dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy i nadal dusimy.
W tym czasie cukinie dokładnie myjemy i osuszamy po czym kroimy ją na 5-7 mm plasterki, które tniemy na ćwiartki.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do garnka cukinię, dokładnie mieszamy i dusimy 5-7 minut. Podajemy np. z pieczywem.
Do garnka cały czas mieszając jego zawartość powoli wlewamy wodę. Doprawiamy do smaku i dusimy.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek po czym kroimy na mniejsze paski. Po około godzinie duszenia, kiedy mięso będzie już praktycznie miękkie dodajemy paprykę oraz przecier pomidorowy i nadal dusimy.
W tym czasie cukinie dokładnie myjemy i osuszamy po czym kroimy ją na 5-7 mm plasterki, które tniemy na ćwiartki.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do garnka cukinię, dokładnie mieszamy i dusimy 5-7 minut. Podajemy np. z pieczywem.
Di bloguje
misia5
skuter5
Jagodowa
Magdalena88