SUPERPRZEPIS

Halibut zapiekany z cukinią

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Halibut zapiekany z cukinią

Jeszcze niedawno moje dzieci nie chciały jeść ryb, ale znalazłam takie, które w końcu polubiły. Jedną z nich jest halibut.

Składniki:

Halibut zapiekany z cukinią

 

  • 2 filety z halibuta (ok. 60 dkg)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1/2 cukinii

Sposób przygotowania:

Halibut zapiekany z cukinią

Etap 1

Halibut zapiekany z cukinią
Umyte osuszone i przyprawione solą i pieprzem rybne filety.

Rybne filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem (użyłam kolorowego świeże zmielonego).

Etap 2

Halibut zapiekany z cukinią
Pasta przygotowana z masła natki pietruszki musztardy i czosnku granulowanego.

Natkę pietruszki posiekać, dodać do masła. Dodać też czosnek granulowany i musztardę, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Halibut zapiekany z cukinią
Filety z halibuta posmarowane maślaną pastą.

Przygotowaną pastą posmarować rybne filety.

Etap 4

Halibut zapiekany z cukinią
Pokrojona w plasterki cukinia ułożona na rybie.

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki razem ze skórką, ułożyć na rybie, docisnąć, lekko posolić.

Etap 5

Halibut zapiekany z cukinią

Rybę piec w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut (w zależności od grubości filetów).


Tagi:

ryby dania