Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Dżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mamy sezon na owoce, więc warto zrobić sobie zapasy na zimę i wtedy też cieszyć się pysznymi domowymi przetworami z owoców.

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

 

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 żelfix
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki
Czarne porzeczki przebieramy, usuwamy ogonki, liście. Dokładnie płuczemy aby zostały same owoce. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier i żelfix. Gotujemy mieszając co jakiś czas aby nie przypalić garnka. Gdy dżem zacznie wrzeć, gotujemy przez 4-5 minut. Przelewamy dżem w czyste wyparzone słoiki i dobrze zamykamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.