katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Dżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny domowy dżem z czarnej porzeczki. Do różnych ciast, naleśników, gofrów, pierników a także smaczny z pieczywem.

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki
Porzeczki obieramy, płuczemy, przekładamy do rondla albo garnka i przesmażamy na mniejszym gazie ok 30 min. Dodajemy cukier i smażymy jeszcze ok 10 min. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy by wystygło i odparowało.

Po paru godzinach (ok3 ) ponownie stawiamy na gazie i smażymy a właściwie ogrzewamy ok 30 min.

Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z gazu i przestudzamy.

Nakładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min od momentu zagotowania się wody.