Sposób przygotowania:
Dżem z czarnej porzeczki
Porzeczki obieramy, płuczemy, przekładamy do rondla albo garnka i przesmażamy na mniejszym gazie ok 30 min. Dodajemy cukier i smażymy jeszcze ok 10 min. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy by wystygło i odparowało.
Po paru godzinach (ok3 ) ponownie stawiamy na gazie i smażymy a właściwie ogrzewamy ok 30 min.
Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z gazu i przestudzamy.
Nakładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min od momentu zagotowania się wody.
Po paru godzinach (ok3 ) ponownie stawiamy na gazie i smażymy a właściwie ogrzewamy ok 30 min.
Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z gazu i przestudzamy.
Nakładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min od momentu zagotowania się wody.