Sposób przygotowania:
Porzeczkowa jaglankaETAP 1

Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą i odsączamy. W garczku zagotowujemy mleko (2,5 szklanki). Na gotujące wsypujemy kaszę. Dodajemy do niej masło, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Kaszę gotujemy na małym ogniu do miękkości.
ETAP 2

Porzeczkę zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Gotowy porzeczkowy sos zdejmujemy z ognia. Część owoców odkładamy do dekoracji deseru.
ETAP 3

Ugotowaną kaszę miksujemy. Do zmiksowanej dodajemy porzeczkę.
ETAP 4

Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego, fioletowego koloru. W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję deseru możemy do jaglanki dodać jeszcze mleka.
Przygotowaną jaglankę porcjujemy do pucharków. Pozostawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem polewamy odłożonymi owocami, dekorujemy białą czekoladą i podajemy.
SylaUla
gusia1000