jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Porzeczkowa jaglanka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kasza jaglana to skarbnica zdrowia. Jeśli połączymy ją czarną porzeczką otrzymujemy zdrowy deserek, idealny dla naszych najmłodszych.

Porzeczkowa jaglanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowa jaglanka

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Porzeczkowa jaglanka

ETAP 1

Porzeczkowa jaglanka
na mleku gotujemy kaszę

Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą i odsączamy. W garczku zagotowujemy mleko (2,5 szklanki). Na gotujące wsypujemy kaszę. Dodajemy do niej masło, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Kaszę gotujemy na małym ogniu do miękkości.

ETAP 2

Porzeczkowa jaglanka
Owoce rozgotowujemy z dodatkiem cukru

Porzeczkę zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy do momentu jak zmiękną i puszczą sok. Gotowy porzeczkowy sos zdejmujemy z ognia. Część owoców odkładamy do dekoracji deseru.

ETAP 3

Porzeczkowa jaglanka
kaszę jaglaną po ugotowaniu miksujemy

Ugotowaną kaszę miksujemy. Do zmiksowanej dodajemy porzeczkę.

ETAP 4

Porzeczkowa jaglanka
Kaszę miksujemy z owocami

Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego, fioletowego koloru. W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję deseru możemy do jaglanki dodać jeszcze mleka.

Przygotowaną jaglankę porcjujemy do pucharków. Pozostawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem polewamy odłożonymi owocami, dekorujemy białą czekoladą i podajemy.