Sposób przygotowania:
Pieczone morele z kremem z ricottyETAP 1:
Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, owoce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 2:
Otwory po pestkach smarujemy odrobiną miodu
ETAP 3:
Na miód wykładamy po kilka płatków migdałowych. Morele wkładamy do piekarnika i zapiekany w 180 st. C 10 minut.
ETAP 4:
W czasie, gdy morele się zapiekają, przygotowujemy krem: dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy.
ETAP 5:
Do śmietany dodajemy cukier i cukier wanilinowy, miksujemy na wolnych obrotach.
ETAP 6:
Następnie do kremu dodajemy ser ricotta, miksujemy i próbujemy. Jeśli krem jest zbyt mało słodki, dodajemy odrobinę cukru.
ETAP 7:
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na upieczone morele, wypełniając otwory po pestkach.
ETAP 8:
Morele układamy na talerzu, polewamy sosem czekoladowym, posypujemy startą czekoladą. Deser świetnie komponuje się z lodami waniliowymi.