caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Dżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Porzeczkowy to jeden z moich ulubionych dzemów. postanowiłam mu dodać lekką korzenną nutę.

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

 

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 kg cukru
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do grzańca
  • 1 opakowanie żelfiksu lub podobnego środka żelujacego typu 2:1

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki
Z owoców usunac szypułki i inne zanieczyszczenia, jeśli są zapiaszczone to je przepłukać. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, podlac 1/2 szklanki wodu i zagotować. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać przyprawe do grzańca oraz środek żelujacy (zgodnie z przepisem na opakowaniu), dokładnie wymieszać. Przygotowane słoiki napełniać goracym dzemem i od razu zakrecac. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.