jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 433]

Ketchup domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki ketchup ja uwielbiam, zawsze robię go pod dostatkiem w sezonie pomidorowym. Smak jest o wiele lepszy niż te ze sklepu. Polecam wypróbować.

Ketchup domowej roboty Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ketchup domowej roboty

 

Sposób przygotowania:

Ketchup domowej roboty
Pomidory umyć dokładnie, pokroić na ósemki i powycinać części przy ogonku. Włożyć do garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu około 40 minut często mieszając. 

W między czasie obrać cebulę i pokroić w mniejsze kawałki, podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości, ugotowaną zmiksować. 

Pomidory rozgotowane wystudzić i przecierać przez sitko. 

Wymieszać przetarte pomidory z cebulą zmiksowaną, przyprawić pieprzem, ostrą papryką, cukrem, solą, goździkami, gałką muszkatołową, cynamonem i wlać octu. 

Wymieszać zagotować i gorące wlewać do słoiczków.
Ketchup domowej roboty
Pomidory dokładnie opłukać , wykroić części od ogonka
Ketchup domowej roboty
Cebulę obrać pokroić w mnuejsze kawałki i ugotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody,zmiksować
Ketchup domowej roboty
Pokrojone pomidory gotować około 40 minut
Ketchup domowej roboty
Rozgotowane pomidory wystudzić i nalewać na sitko, przcierać
Ketchup domowej roboty
Gotowe przetarte zmieszać z cebulą ,przyprawić .
Ketchup domowej roboty
Gorący ketchup nalewać do słoiczków i pasteryzować około 10 minut.

Tagi:

ketchup