Sposób przygotowania:
Ketchup domowej roboty
Pomidory umyć dokładnie, pokroić na ósemki i powycinać części przy ogonku. Włożyć do garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu około 40 minut często mieszając.
W między czasie obrać cebulę i pokroić w mniejsze kawałki, podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości, ugotowaną zmiksować.
Pomidory rozgotowane wystudzić i przecierać przez sitko.
Wymieszać przetarte pomidory z cebulą zmiksowaną, przyprawić pieprzem, ostrą papryką, cukrem, solą, goździkami, gałką muszkatołową, cynamonem i wlać octu.
Wymieszać zagotować i gorące wlewać do słoiczków.
W między czasie obrać cebulę i pokroić w mniejsze kawałki, podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości, ugotowaną zmiksować.
Pomidory rozgotowane wystudzić i przecierać przez sitko.
Wymieszać przetarte pomidory z cebulą zmiksowaną, przyprawić pieprzem, ostrą papryką, cukrem, solą, goździkami, gałką muszkatołową, cynamonem i wlać octu.
Wymieszać zagotować i gorące wlewać do słoiczków.