Sposób przygotowania:
Dżem z jabłek i owoców róży 2
Owoce z róży powinny być całkowicie dojrzałe lecz jędrne. Zebrane owoce umyć.
Usunąć nasiona razem z włoskami.
Dokładnie wypłukać.
Czyste owoce róży zalać odmierzoną ilością wrzącej wody. Gotować 8 - 10 minut.
Gorące przetrzeć przez sitko.
Odcedzony płyn wlać do naczynia.
Wsypać cukier, zagotować.
Do powstałego syropu dodać jabłka obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach.
Gotować, aż paseczki jabłek staną się szkliste.
Wtedy dodać przecier z róży i jeszcze razem gotować.
Gorący drzem przekładać do słoików.
Od razu po złożeniu słoiki zamknąć.
Usunąć nasiona razem z włoskami.
Dokładnie wypłukać.
Czyste owoce róży zalać odmierzoną ilością wrzącej wody. Gotować 8 - 10 minut.
Gorące przetrzeć przez sitko.
Odcedzony płyn wlać do naczynia.
Wsypać cukier, zagotować.
Do powstałego syropu dodać jabłka obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach.
Gotować, aż paseczki jabłek staną się szkliste.
Wtedy dodać przecier z róży i jeszcze razem gotować.
Gorący drzem przekładać do słoików.
Od razu po złożeniu słoiki zamknąć.