jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem z jabłek i owoców róży 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

dżem z jabłek i owoców róży - wyśmienite przetwory

Dżem z jabłek i owoców róży 2

Składniki:

Dżem z jabłek i owoców róży 2

 

  • 1,5 kg jabłek antonówek
  • 30 dag owoców róży
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z jabłek i owoców róży 2
Owoce z róży powinny być całkowicie dojrzałe lecz jędrne. Zebrane owoce umyć.

Usunąć nasiona razem z włoskami.

Dokładnie wypłukać.

Czyste owoce róży zalać odmierzoną ilością wrzącej wody. Gotować 8 - 10 minut.

Gorące przetrzeć przez sitko.

Odcedzony płyn wlać do naczynia.

Wsypać cukier, zagotować.

Do powstałego syropu dodać jabłka obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach.

Gotować, aż paseczki jabłek staną się szkliste.

Wtedy dodać przecier z róży i jeszcze razem gotować.

Gorący drzem przekładać do słoików.

Od razu po złożeniu słoiki zamknąć.