Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Dżem z melona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mozolna praca ale warto. Polecam.

Dżem z melona

Składniki:

Dżem z melona

 

  • 1 melon
  • 5 ml rumu
  • 5 ml spirytusu
  • 1 kg cukru na 1 kg melona

 

Sposób przygotowania:

Dżem z melona
Melona przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, wyciąć miąższ i podzielić go na małe kulki. Następnie przełożyć do wody i podgrzewać ale nie gotować kilka minut. Następnie odcedzić. Wyłożyć na tackę, skropić rumem i spirytusem. Gdy nasiąknie przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć powoli na małym ogniu. Gotować do momentu, gdy nabierze przezroczystości.