Sposób przygotowania:
Frużelina jeżynowaprzygotowanie
Jeżyny myjemy i odsączamy.
Przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się gotować.
gotowanie
Dodajemy cukier i gotujemy 8-10 minut.
Mąkę rozrabiamy z wodą
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
pasteryzacja
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Do napęczniałej wlewamy gorący sok i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę z mąki-
.gotujemy przez minutę, wyłączamy, dodajemy żelatynę i delikatnie mieszany i przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Dokładnie wycieramy ranty słoi i zakręcamy.
Gorące słoiki wkładamy do gorącej wody i pasteryzujemy 7-10 minut.