SUPERPRZEPIS

Jeżynowa konfitura z goździkami

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jeżynowa konfitura z goździkami

Taki słoiczek domowej konfitury to smak lata, to może być twój popisowy przepis bo przygotowane w ten sposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, smak poezja!

Składniki:

Jeżynowa konfitura z goździkami

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowa konfitura z goździkami

ETAP 1:

Jeżynowa konfitura z goździkami
z wody i cukru ugotować syrop wsypać jeżyny

Wodę zagotować z cukrem aż powstanie syrop, włożyć czyste jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać goździki oraz wyciśnięty z cytryny sok, gotować 20 minut często mieszając, należy uważać aby nie przypalić.

ETAP 2:

Jeżynowa konfitura z goździkami
Na sam koniec wsypać torebkę żelfiksu i gotować 3 minuty

Następnie wsypać żelfiks gotować około 3 minuty cały czas mieszając, rozlewać do czystych suchych słoiczków, okręcić w gruby koc, zostawić na noc okręcone po czym wynieść do spiżarki.

Rady:
Można zrezygnować z żelfiksu ale wtedy należy jeżyny zagotować 3 razy w kilkugodzinnych odstępach i zdejmować wytwarzającą się na powierzchni pianę.