edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciekawy w smaku dżem z porzeczkoagrestu wzbogacony drobno pokrojonym jabłkiem

Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem

 

  • 1,8 kg porzeczko agrestu – waga po oderwaniu szypułek
  • 20 dag jabłka (1 szt) – waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego
  • 2 opakowania Żelfix 2:1
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem
Słoiczki umyłam i dokładnie osuszyłam. Owoce opłukałam, osączyłam. Z porzeczkoagrestu usunęłam szypułki, zważyłam owoce. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam je w drobną kosteczkę. Owoce przełożyłam do rondla, zasypałam je Żelfixem i dokładnie wymieszałam. Często mieszając doprowadziłam do wrzenia i dodałam cukier. Ponownie doprowadziłam do wrzenia i mieszając gotowałam na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdjęłam rondel z palnika i mieszałam dżem jeszcze chwilkę do zaniku piany. Gorący dżem nałożyłam do słoiczków, oczyściłam papierowym ręcznikiem ubrudzony gwint i od razu je zakręciłam. Na około 10 minut postawiłam słoiczki do góry dnem.
Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem
Obrany z szypułek porzeczkoagrest i drobno pokrojone jabłko.
Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem
Przygotowane w rondlu owoce zasypałam Żelfixem.
Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem
Owoce dokładnie wymieszałam z Żelfiksem i doprowadziłam do wrzenia.
Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem
Do wrzących owoców wsypałam cukier kryształ.