Sposób przygotowania:
Dżem z porzeczkoagrestu z jabłkiem
Słoiczki umyłam i dokładnie osuszyłam. Owoce opłukałam, osączyłam. Z porzeczkoagrestu usunęłam szypułki, zważyłam owoce. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam je w drobną kosteczkę. Owoce przełożyłam do rondla, zasypałam je Żelfixem i dokładnie wymieszałam. Często mieszając doprowadziłam do wrzenia i dodałam cukier. Ponownie doprowadziłam do wrzenia i mieszając gotowałam na wolnym ogniu przez 3 minuty. Zdjęłam rondel z palnika i mieszałam dżem jeszcze chwilkę do zaniku piany. Gorący dżem nałożyłam do słoiczków, oczyściłam papierowym ręcznikiem ubrudzony gwint i od razu je zakręciłam. Na około 10 minut postawiłam słoiczki do góry dnem.
2milutka
monikaT83
edytaha
No i rzeczywiście ciekawy smak, to moje pierwsze doświadczenia z porzeczkoagrestem :)
kołczu
darmiona
edytaha
Hahahaha, nie ja :D
edytaha
Robercie, to krzyżówka agrestu i porzeczki. Owoce mają cechy charakterystyczne dla obu gatunków. Wyglądają tak jak na fotce, a smakują podobnie do czarnej porzeczki, ale nie tak samo. Zawierają dużo ilości witaminy C, prowitaminy A, cukru, kwasów organicznych, soli mineralnych oraz antocyjany i pektyny.
Owoce zerwałam na działce przyjaciółki na Marysinie.
Fotki wstawiam na forum pod przepisem, zerknij sobie :)