Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Dżem z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny, kwaskowaty dodatek do dań na słodko np. naleśników, bułeczek, ciast, ciasteczek itp. Szybkie, proste i smaczne.

Dżem z rabarbaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z rabarbaru

 

  • rabarbar - 1 wiązka (ok. 5 grubych szt)
  • woda - pół szkl
  • cukier - 3 łyżki
  • orzechy tarte - 3 łyżki
  • migdały płatki - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Dżem z rabarbaru
Rabarbar dokładnie myjemy, ucinamy z dołu niedoskonałości oraz z góry zieloną część. Kroimy w grube paski. Na patelni podgrzewamy wodę. Dodajemy rabarbar, zasypujemy całość cukrem i co jakiś czas mieszamy. Gdy rabarbar się rozpadnie włączamy ogień i czekamy aż przestygnie. Przekładamy do słoika co jakiś czas posypując orzechami tartymi. Wierzch ozdabiamy migdałami.
Dżem z rabarbaru
Etap 1 - nakładamy pokrojony rababar na patelnię
Dżem z rabarbaru
Etap 2 - czekamy aż się rozpadnie na mniejsze częsci
Dżem z rabarbaru
Etap 3 - przekładamy do słoika całą masę
Dżem z rabarbaru
Etap 4 - przekładamy warstwami orzechów tartych

Tagi:

tarta