Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Małe zostawiamy w całości, średnie kroimy na połówki, a duże na ćwiartki. Przekładamy je do garnka dodajemy pół szklanki cukru pudru i dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki zaczną puszczać sok mieszamy co jakiś czas, by uniknąć przypalenia.
Owoce gotujemy tak długo, aż odparuje nadmiar płynu, a masa stanie się gęsta. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Jego ilość zależy od słodkości owoców oraz naszych upodobań. Gdy masa ponownie zgęstnieje przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie odwracamy słoiki do góry dnem na 15 minut.
Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Owoce gotujemy tak długo, aż odparuje nadmiar płynu, a masa stanie się gęsta. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Jego ilość zależy od słodkości owoców oraz naszych upodobań. Gdy masa ponownie zgęstnieje przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie odwracamy słoiki do góry dnem na 15 minut.
Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.