anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Dżem z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Warto zamknąć w słoikach trochę truskawek, aby cieszyć się ich smakiem, gdy zima za oknem.

Dżem z truskawek

Składniki:

Dżem z truskawek

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek
Odszypułkowane truskawki myję i osuszam, przekładam do dużego rondla. Część truskawek rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, pozostałe zostawiam w całości. Zagotowuję, a następnie trzymam około 30 minut na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaję cukier i sok z cytryn, nadal smażę, ale od tego czasu często mieszając. Zbieram tworzącą się na powierzchni pianę i smażę, aż dżem zgęstnieje.
Gorący dżem przekładam do czystych słoiczków, zakręcam i wstawiam do nagrzanego do 100*C piekarnika. Piekarnik wyłączam, a słoiki zostawiam w nim do całkowitego wystygnięcia.
Słoiki z dżemem przechowuję w chłodnej i ciemnej piwnicy.