Sposób przygotowania:
Dżem z truskawek
Odszypułkowane truskawki myję i osuszam, przekładam do dużego rondla. Część truskawek rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, pozostałe zostawiam w całości. Zagotowuję, a następnie trzymam około 30 minut na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaję cukier i sok z cytryn, nadal smażę, ale od tego czasu często mieszając. Zbieram tworzącą się na powierzchni pianę i smażę, aż dżem zgęstnieje.
Gorący dżem przekładam do czystych słoiczków, zakręcam i wstawiam do nagrzanego do 100*C piekarnika. Piekarnik wyłączam, a słoiki zostawiam w nim do całkowitego wystygnięcia.
Słoiki z dżemem przechowuję w chłodnej i ciemnej piwnicy.
Gorący dżem przekładam do czystych słoiczków, zakręcam i wstawiam do nagrzanego do 100*C piekarnika. Piekarnik wyłączam, a słoiki zostawiam w nim do całkowitego wystygnięcia.
Słoiki z dżemem przechowuję w chłodnej i ciemnej piwnicy.