LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Dżem z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wyśmienity do tostów, na kanapki i nie tylko...

Dżem z truskawek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z truskawek

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek
Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Obrać z szypułek. Włożyć do dużego garnka, podlać wodą i rozgotować. Dodać cukier i gotować, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Dżem jest gotów, jeśli kropla gotującej się masy, spuszczona na zimny spodeczek, nie rozpływa się, lecz zastyga. Wówczas przerwać gotowanie i gorący dżem przełożyć do słoików, mocno Zakręcic, odstawić. Przechowywać w chłodnym miejscu pozbawionym światła.
Dżem z truskawek
Mycie truskawek pod bieżącą wodą, na dżem.
Dżem z truskawek
Gotowanie truskawek podlanych wodą, na dżem.
Dżem z truskawek
Rozgotowywanie truskawek z odrobiną wody, na dżem.
Dżem z truskawek
Dodanie cukru do gitujących sie truskawek.