Sposób przygotowania:
Dżem z trzech porzeczek
Wszystkie porzeczki płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody, obieramy i zasypujemy 2 szklankami cukru w dużym garnku. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie zagotowujemy owoce i od razu zmniejszamy ogień, aby porzeczki tylko lekko "bulgotały". Gotujemy przez godzinę. Wyłączamy i odstawiamy do wystudzenia (najlepiej na 8-12 godzin). Owoce ponownie podgrzewamy i smażymy na niewielkim ogniu kolejne pół godziny. Ponownie studzimy przez 8-12 godzin. Dżem ponownie podgrzewamy i smażymy na wolnym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Słodzimy do smaku. Gorący dżem nakładamy do wy pasteryzowanych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia. Dżem możemy dodatkowo za pasteryzować przez około 8 minut, ale jeśli dżem będzie bardzo gorący, a słoiki dobrze wyparzone i zakręcone, nie będzie to konieczne.