graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

dżem z winogron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dżem jest pyszny ze świeżym chlebkiem

dżem z winogron

Składniki:

dżem z winogron

 

  • 1 kilogram winogronu
  • 70 deko cukru
  • 0,5 kilograma gruszek
  • o,5 kilograma jabłek

Sposób przygotowania:

dżem z winogron
winogrona oderwać od gałązek i dokładnie umyć,włożyć do rondla i lekko zgnieść,tak aby puścił sok,na małym ogniu podgrzewać aż się zagotuje,gotować przez 6 minut ,po tym czasie dosypać do gotującego sie winogronu cukier i pogotować razem przez 10 minut na małym ogniu,a następnie zestawić z ognia ,jabłka i gruszki obrać ze skórek ,usunąć nasionka i zetrzeć na tarce na dużych oczkach,i starte jabłka i gruszki dodać do gorącego winogronu i wszystko razem zagotować i po gotować na małym ogniu przez 30 minut często mieszając,po tym czasie gorący dżem przełożyć do słoików i od razu zakręcać słoiki i odwracać do góry dnem aby się zassały,gdy wystygną przechowywać dżem w spiżarni