Sposób przygotowania:
Konfitura żurawinowo-gruszkowa
Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier, gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając.
Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier, gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając.
Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia.