Sposób przygotowania:
Tort Mama i Tata
Wszystkie biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Krem powinniśmy przygotować poprzedniego dnia lub co najmniej 8 godzin przed przełożeniem tortu. Śmietanę dzielimy na dwie równe części. Każdą przelewamy do większego garnka i gotujemy. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć wyłączamy gaz i dodajemy ,połamane na mniejsze kawałki, czekolady. Do jednej części białą a do drugiej mleczną. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aby przestygły. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc lub min 6 godzin. Używam w tym celu metalowych garnków, ponieważ dłużej trzymają temperaturę.
Później tylko ubijamy czekoladowe śmietanki mikserem na sztywno tuż przed przekładanie tortu.
Cytryny dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Przecedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę bądź masło ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.
Jeden biszkopt układamy na desce. Nasączamy go ponczem i smarujemy kremem z mleczną czekoladą. Przykrywamy drugim biszkoptem , również nasączamy i smarujemy powidłami oraz jasnym kremem. Na wierzchu układamy trzeci biszkopt i tylko dobrze go nasączamy.
Na całość nakładamy równomiernie krem maślany. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru.
Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.
Krem powinniśmy przygotować poprzedniego dnia lub co najmniej 8 godzin przed przełożeniem tortu. Śmietanę dzielimy na dwie równe części. Każdą przelewamy do większego garnka i gotujemy. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć wyłączamy gaz i dodajemy ,połamane na mniejsze kawałki, czekolady. Do jednej części białą a do drugiej mleczną. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aby przestygły. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc lub min 6 godzin. Używam w tym celu metalowych garnków, ponieważ dłużej trzymają temperaturę.
Później tylko ubijamy czekoladowe śmietanki mikserem na sztywno tuż przed przekładanie tortu.
Cytryny dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Przecedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę bądź masło ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.
Jeden biszkopt układamy na desce. Nasączamy go ponczem i smarujemy kremem z mleczną czekoladą. Przykrywamy drugim biszkoptem , również nasączamy i smarujemy powidłami oraz jasnym kremem. Na wierzchu układamy trzeci biszkopt i tylko dobrze go nasączamy.
Na całość nakładamy równomiernie krem maślany. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru.
Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.
marietta
sammakko