Sposób przygotowania:
Lekki tort śmietanowy z truskawkami
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, przeciąć na pół.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z pudrem na sztywną masę, następnie zmiksować z serkiem mascarpone. (Ok. 4 łyżki masy śmietanowej zostawić do posmarowania wierzchu tortu.)
Na końcu dodać pokrojone w kostkę truskawki, wymieszać. Przełożyć blaty biszkoptowe, wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami i startą czekoladą.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z pudrem na sztywną masę, następnie zmiksować z serkiem mascarpone. (Ok. 4 łyżki masy śmietanowej zostawić do posmarowania wierzchu tortu.)
Na końcu dodać pokrojone w kostkę truskawki, wymieszać. Przełożyć blaty biszkoptowe, wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami i startą czekoladą.
SylaUla