Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Lekki tort śmietanowy z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i lekki. Przełożony delikatnym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone oraz orzeźwiającymi świeżymi truskawkami.

Lekki tort śmietanowy z truskawkami

Składniki:

Lekki tort śmietanowy z truskawkami

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Masa śmietanowa:

Sposób przygotowania:

Lekki tort śmietanowy z truskawkami
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, przeciąć na pół.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z pudrem na sztywną masę, następnie zmiksować z serkiem mascarpone. (Ok. 4 łyżki masy śmietanowej zostawić do posmarowania wierzchu tortu.)

Na końcu dodać pokrojone w kostkę truskawki, wymieszać. Przełożyć blaty biszkoptowe, wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami i startą czekoladą.