SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowy Crispello

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Tort czekoladowy Crispello Więcej zdjęć (2)

Tort o smaku zbliżonym do popularnych pralinek Crispello. Zrobiłam go na specjalną okazję- Dzień Mamy. Serdecznie polecam!

Składniki:

Tort czekoladowy Crispello

Biszkopt czekoladowy

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
  • 50 g startej czekolady gorzkiej

Krem czekoladowy Crispello

  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • około 100 g rurek (mogą być z kremem, np. czekoladowym)
  • opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk)
  • okrągłe wafle o średnicy 20-22 cm
  • trochę startej, białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy Crispello

Biszkopt czekoladowy

Tort czekoladowy Crispello
Upieczony i ostudzony biszkopt czekoladowy.

Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!) Wsypać mąkę z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170 st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 blaty.

Krem czekoladowy Crispello

3/4 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i budyń czekoladowy. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gorący budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Na koniec wsypać przesiane kakao i krótko zmiksować.

Składanie tortu

Tort czekoladowy Crispello
Przyklejanie rurek do boków tortu.

Pierwszy blat biszkoptu wysmarować kremem i przykryć okrągłym waflem. Ponownie wysmarować kremem czekoladowym i posypać posiekanymi pralinkami Crispello. Przykryć II blatem biszkoptu i powtórzyć całą czynność. Na wierzch umieścić ostatni biszkopt. Boki i górę tortu wysmarować resztą kremu. Tort schłodzić kilka minut w lodówce. W międzyczasie, gdy tort się chłodzi, ostrym nożem przyciąć rurki do wysokości tortu. Następnie przykleić je do boków tortu. Górę udekorować pralinkami Crispello, startą białą czekoladą i waflami. Schłodzić minimum 4 godziny. Smacznego!