SUPERPRZEPIS

Kajmakowa kostka z truskawkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kajmakowa kostka z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Ciasto na biszkopcie i herbatnikach, składające się z paru pysznych warstw. Słodka masa budyniowa z dodatkiem kajmaku świetnie dopełnia smak truskawek, bitej śmietany i czekolady.

Składniki:

Kajmakowa kostka z truskawkami

BISZKOPT:

KREM BUDYNIOWY Z KAJMAKIEM:

MUS TRUSKAWKOWY:

  • 400 ml zmiksowanych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki wody

DODATKI:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • napar z herbaty i cytryny

Sposób przygotowania:

Kajmakowa kostka z truskawkami

ETAP 1:

Kajmakowa kostka z truskawkami
Biszkopt po wystudzeniu wyrównać i nasączyć herbatą z cytryną.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na wysokich obrotach, wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki, wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 25 x 36 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min.

Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt można z wierzchu zrównać.  Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.

ETAP 2:

Kajmakowa kostka z truskawkami
Kajmak zagotować z mlekiem i ugotować gęsty budyń.

Proszek budyniowy i mąkę pszenną rozprowadzić w pół szklanki mleka. Do garnka przełożyć masę kajmakową i dolewając pozostałe mleko podgrzewać na małym ogniu. Kiedy kajmak się rozpuści i zagotuje z mlekiem, wlać rozprowadzony proszek budyniowy, Ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Kajmakowa kostka z truskawkami
Miękkie masło utrzeć razem z budyniem kajmakowym.

Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Wyłożyć masę na biszkopt i wyrównać.

ETAP 4:

Kajmakowa kostka z truskawkami
Herbatniki układać ciasno na masie budyniowej.

Na masę budyniową rozłożyć herbatniki układając je ciasno, jeden przy drugim.

ETAP 5:

Kajmakowa kostka z truskawkami
Ubitą śmietankę kremówkę rozsmarować na zastygniętej warstwie z truskawek.

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i przestudzone połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy zaczną tężeć wylać na warstwę herbatników. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na warstwę z truskawek i wyrównać. Na wierzchu zetrzeć na tarce gorzką czekoladę. 

Smacznego!