zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Dzika gęś duszona w czerwonej kapuscie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dzika gęś duszona w czerwonej kapuscie

Dzika gęś duszona w czerwonej kapuscie

Składniki:

Dzika gęś duszona w czerwonej kapuscie

 

  • Ges dzika tusza
  • 10dag swiezej sloniny
  • 4 ziarna jalowca
  • sol
  • 60g tluszczu
  • 1 cebula
  • 1,5kg czerwonej kapusty
  • 10g maki
  • 20ml octu
  • 150ml czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

Dzika gęś duszona w czerwonej kapuscie
Sprawiona dzika ges podzielic na porcje i naszpikowac je paskami sloniny.Ziarna jalowca zmiazdzyc z sola,wymieszac i natrzec nimi mieso.Porcje zrumienic ze wszystkich stron na tluszczu,zalac woda i dusic na malym ogniu pod przykryciem,Gdy mieso zmieknie,dodac pokrojona w drobna kostke cebule i poszatkowana kapuste,wymieszac i dusic do miekkosci.Z tluszczu pozostalego ze smazenia i z maki zrobic rumiana zasmazke,dodac do potrawy,wymieszac,zagotowac.wlac ocet i wino,wymieszac i dusic razem jeszcze przez kilka minut.Podawac z gotowanymi ziemniakami z wody,posypanymi posiekana natka pietruszki