Gęś to niebywały rarytas wśród drobiowych mięs! Sezon na to mięso rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia, dlatego też ten rodzaj mięsiwa coraz częściej pojawia się na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia, wspaniale uatrakcyjniając świąteczne menu!
Pamiętać należy, że pieczona gęś zawsze zajmowała ważne miejsce w kuchni staropolskiej. Uwielbiano jej smak, a także niską zawartość tłuszczu, obecność kwasów omega 6, witamin i składników mineralnych: niacyny, witaminę B6, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, żelaza, cynku, miedzi, selenu!
Skład ten również dziś zachęca do wykorzystywania gęsiny w swych potrawach! Świetnie nadaje się ona do pieczenia, smażenia i faszerowania. A do szczególnie popularnych potraw należy gęś faszerowana jabłkami, gruszkami czy pomarańczą.
Gęsi użyć można też do zrobienia wywaru, gulaszu lub sosu. W oryginalny sposób przyrządzić można również pierś z gęsi z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół, które dodadzą jej soczystości!
Jeśli poszukujecie ciekawego menu na bożonarodzeniowy stół, kliknijcie na: gęś przepisy i zainspirujcie się kulinarnie. Zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia