Agnieszatan

Agnieszatan

Kucharz
[Przepisów: 6]

Dziki burger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe cheeseburgery z mięsem z sarny (udźcem sarnim), do których tak naprawdę sos i wszystkie warzywa możemy dobierać wg uznania.

Dziki burger

Składniki:

Dziki burger

Burger:

  • ok. 500 g udźca sarniego
  • 4 bułki
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • warzywa: sałata, pomidor, cebula, papryka, rzeżucha (lub inne dowolnie wybrane warzywa)

Sos:

  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek ketchupu
  • opcjonalnie przyprawy dla wzmocnienia smaku

Sposób przygotowania:

Dziki burger

Najpierw

Dziki burger
Formowanie kotletów ze zmielonego i przyprawionego mięsa.

Kroimy warzywa, mielimy i przyprawiamy mięso, formujemy kotlety. Rozgrzewamy olej na patelni.

Potem

Dziki burger
Pod koniec smażenia kładziemy na kotletach plastry sera do delikatnego stopienia.

Kotlety smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia szykujemy sos i smarujemy nim bułki. Pod koniec smażenia kładziemy na kotletach plastry sera do delikatnego stopienia.

Na koniec

Dziki burger
Gotowe cheeseburgery podajemy na ciepło.

Kładziemy warzywa i mięso do bułek. Podajemy ciepłe.


Tagi:

dania sarna