Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1330]

Pierogi z ricottą i gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi ze słodkim nadzieniem połączone z wyrazistą szynką serrano i śmietanką doprawioną chili to ciekawy miks smaków.

Pierogi z ricottą i gruszką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z ricottą i gruszką

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ricottą i gruszką
Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie pośrodku. Jajka i żółtko wbijamy do miski, roztrzepujemy. Jajka wlewamy do zagłębienia w mące, dolewamy oliwę, dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Ewentualnie dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Robimy farsz: gruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ricottą,dodajemy cukier do smaku i odrobinę chili.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kawałki ciasta na pierogi. Na każdym kawałku ciasta kładziemy farsz, zwijamy w pierogi o ulubionym kształcie.

Wodę gotujemy, dodajemy sól. Do wrzątku wrzucamy pierogi, gotujemy ok.6-8 min. W międzyczasie podgrzewamy śmietanę , dodajemy chili,sól i pieprz.

Pierożki wykładamy na talerze, polewamy śmietaną, kładziemy kawałki szynki i orzechy.
Pierogi z ricottą i gruszką
Farsz do pierogów z sera ricotta i gruszki