Sposób przygotowania:
Pierogi z ricottą i gruszką
Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie pośrodku. Jajka i żółtko wbijamy do miski, roztrzepujemy. Jajka wlewamy do zagłębienia w mące, dolewamy oliwę, dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Ewentualnie dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Robimy farsz: gruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ricottą,dodajemy cukier do smaku i odrobinę chili.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kawałki ciasta na pierogi. Na każdym kawałku ciasta kładziemy farsz, zwijamy w pierogi o ulubionym kształcie.
Wodę gotujemy, dodajemy sól. Do wrzątku wrzucamy pierogi, gotujemy ok.6-8 min. W międzyczasie podgrzewamy śmietanę , dodajemy chili,sól i pieprz.
Pierożki wykładamy na talerze, polewamy śmietaną, kładziemy kawałki szynki i orzechy.
Robimy farsz: gruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ricottą,dodajemy cukier do smaku i odrobinę chili.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kawałki ciasta na pierogi. Na każdym kawałku ciasta kładziemy farsz, zwijamy w pierogi o ulubionym kształcie.
Wodę gotujemy, dodajemy sól. Do wrzątku wrzucamy pierogi, gotujemy ok.6-8 min. W międzyczasie podgrzewamy śmietanę , dodajemy chili,sól i pieprz.
Pierożki wykładamy na talerze, polewamy śmietaną, kładziemy kawałki szynki i orzechy.
BozenaMatuszczyk