kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie roladki schabowe najlepiej smakują z ziemniakami ale też świetnie pasują do ryżu czy makaronu.

Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką

Na roladki

  • 3 plastry schabu
  • 1/ 4 papryki pomarańczowej
  • 1 ogórek konserwowy
  • 3 kawałki cebuli dymki
  • sól
  • pieprz
  • mąka do oprószenia roladki
  • olej do smażenia

Na sos

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką
Plastry schabu myjemy i osuszamy. Mięso delikatnie rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.
Paprykę i ogórka kroimy w słupki. Cebulę dymkę ( bez szczypiorku ) czyścimy i myjemy. Stawiamy garnek z wodą ( 1 i 1/2 szkl ) na gazie, zagotowujemy.
Na każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek cebuli, papryki i ogórka i zawijamy roladki, obwiązujemy nitką.
Roladki oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka z gotującą się wodą i dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Roladki wyjmujemy, dodajemy przyprawy i zagęszczamy sos, wkładamy roladki i ponownie zagotowujemy.
Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką
Plastry schabu delikatnie rozbijamy i oprószamy przyprawami.
Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i odpowiednią długość.
Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką
Warzywa układamy na schabie i zwijamy roladki.
Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką
Gotowe roladki smażymy na rozgrzanym oleju.
Roladki schabowe z papryką, ogórkiem i dymką
Usmażone roladki przekładamy do wody i gotujemy.