kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Domowy burger z selerem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki burger z dodatkiem selera jest zdrowszy od tradycyjnego. W ten sposób możemy przemycić warzywa, zwłaszcza gdy mamy w rodzinie niejadków. Polecam.

Domowy burger z selerem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy burger z selerem

 

  • 85 gram obranego selera
  • 360 gram mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 bułki pszenne
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kethupu
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 4 plastry pomidora
  • 4 plastry białej cebuli
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • olej do posmarowania burgerów

Dekoracja

  • Plastry czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

Domowy burger z selerem
Seler obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wkładamy mięso mielone, starty seler, jogurt naturalny, jajko, zmielone płatki owsiane, bułkę tartą, sól i pieprz i wyrabiamy masę. 

Z masy formujemy 4 burgery ( użyłam obręczy ) kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temp.180 minut przez 1 godzinę i 30 minut. 

Po godzinie pieczenia posmarować burgery olejem. Kroimy po 4 plastry pomidora i białej cebuli oraz mały ogórek konserwowy i czerwoną cebulę. Kroimy bułki na pół. 

Wkładamy burgera : pół bułki, majonez, pół liścia sałaty lodowej, burger, cebula, pomidor, ogórek, ketchup, bułka.
Domowy burger z selerem
Wszystkie składniki masy mięsnej dokładne mieszamy
Domowy burger z selerem
Z masy mięsnej formujemy burgery i zapiekamy
Domowy burger z selerem
Wszystkie warzywa kroimy w plasterki i układamy na burgerze