ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Dzwonki karpia na maśle smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, soczyste, z chrupiącą skórka dzwonki świeżego karpia na maśle klarowanym smażone.

Dzwonki karpia na maśle smażone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dzwonki karpia na maśle smażone

 

  • dzwonki karpia większe 3 sztuki,
  • sól 1,5 łyżeczki,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • mąka pszenna 1/2 szklanki,
  • masło klarowane 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Dzwonki karpia na maśle smażone
Kupiłam świeże dzwonki karpia, skóra była oczyszczona, bez łusek, dzwonki opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Każdy dzwonek natrzeć solą, pieprzem mielonym, obtoczyć z każdej strony w mące pszennej.

Masło klarowane stopić na patelni, kłaść na gorące masło kłaść dzwonki karpia i smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.

Nam smakuje skropiony cytryną i z białym pieczywem z masłem.
Dzwonki karpia na maśle smażone
Na maśle klarowanym można smażyć bez przypalenia masła.

Tagi:

okazje ryby dania