mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Egipski deser Muhallebi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Muhallebi to słodki deser pochodzący z kuchni egipskiej. W smaku i konsystencji przypomina znany wszystkim budyń :)

Egipski deser Muhallebi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Egipski deser Muhallebi

 

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek cukru
  • 4 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka wody różanej

 

Sposób przygotowania:

Egipski deser Muhallebi
Do rondla wlewam 3 szklanki mleka, ekstrakt waniliowy, wodę różaną oraz wsypuję cukier. Z pozostałą szklanką mleka (zimnego) mieszam dokładnie mąkę i żółtka. Gotuje cały czas mieszając, do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany , masa zacznie gęstnieć, kiedy mleko doprowadzimy do temperatury wrzenia. Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki.
Gotowy deser przekładam do pucharków, dekoruje ulubionymi bakaliami, tj. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, rodzynkami. Można także podać deser z miodem lub golden syropem.
Egipski deser Muhallebi
Szklankę mleka mieszam z mąką i żółtkami, roztrzepuję
Egipski deser Muhallebi
Pozostałe mleko zagotowuję z wanilią, cukrem i wodą różaną
Egipski deser Muhallebi
Ugotowaną masę przekładam do pucharków, wyjdą cztery porcje