SUPERPRZEPIS

Lutenica - macedoński przysmak

  • 5
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Lutenica - macedoński przysmak Więcej zdjęć (5)

Polecam macedoński przysmak z pomidorów, papryki i bakłażana - jedna z lepszych rzeczy, jakie ostatnio jadłam i zrobiłam.

Składniki:

Lutenica - macedoński przysmak

 

 

 

 

  • 1/2 kg cebuli

 

 

 

  • cukier do smaku

 

 

  • 4 łyżki czubrycy czerwonej

 

  • 3 papryczki chili

Sposób przygotowania:

Lutenica - macedoński przysmak
Bakłażany, paprykę myję, układam na papierze do pieczenia na blaszce, razem z papryczkami chilii i wstawiam do piekarnika na temperaturę 170 stopni około godzinę. Pomidory myję, kroję na pół i smażę w brytfannie około godzinę. Przecieram przez cedzak, w celu pozbycia się skórek. Następnie przekładam ponownie do brytfanny i smażę do momentu zgęstnienia. Bakłażany upieczone i ostudzane obieram ze skóry i kroję drobno.



Paprykę gorącą wkładam do worka foliowego i zawiązuję. Jak ostygną wyjmuje i obieram ze skórek. Drobno kroję. Pomidory gęste przecieram przez sito w celu pozbycia się pestek. Cebulę z czosnkiem pokrojone przesmażam na oleju, następnie miksuje blenderem. Dodaję do przesmażonych pomidorów, razem z bakłażanem i papryką pokrojoną. Doprawiam solą, , czubrycą,cukrem.



Po połączeniu składników przesmażam jeszcze do konsystencji gęstej. Uważać żeby się nie przypaliła lutenica. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję. Gotuję 5 minut.
Lutenica - macedoński przysmak
Bakłażany i paprykcza chilii upieczone przed obraniem
Lutenica - macedoński przysmak
Papryka czerwona i żolta upieczona przed obraniem
Lutenica - macedoński przysmak
Cebula obrana pokrojona w piórka przesmażona
Lutenica - macedoński przysmak
Lutenica przesmażona na patelni przed włożeniem do słoików

Tagi:

bakłażan