kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Egzotyczna Pavlova prosto z raju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser inspirowany tropikami powinien być lekki i niebiańsko pyszny, Pavlova serwowana z kokosowymi dodatkami oraz tropikalnymi owocami to deser idealny.

Egzotyczna Pavlova prosto z raju

Składniki:

Egzotyczna Pavlova prosto z raju

 

  • beza:
  • 4 białka (najlepiej z wiejskich, dużych jajek)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

  • krem:
  • 100 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki gęstej śmietanki kokosowej
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka likieru malibu (opcjonalnie)

 

  • ponadto:
  • cząstki owoców ( mango, ananas, kiwi lub innych egzotycznych)

Sposób przygotowania:

Egzotyczna Pavlova prosto z raju

ETAP 1:

Zacznij od przygotowania bezy. Na papierze narysuj okrąg o średnicy 16 cm. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawaj cukier, nie przerywaj ucierania, na końcu dodaj sok z cytryny.

Piana jest dobrze ubita gdy jest sztywna i lśniąca. Wyłóż pianę na przygotowany papier do pieczenia, nadając jej pożądany kształt. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz w temperaturze 160 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i susz bezę przez 90 minut. Gotową bezę wystudź.

Przygotuj krem. Śmietankę kokosową ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej serek mascarpone i krótko zmiksuj. Na końcu wmieszaj likier malibu.

Bezę ułóż na paterze, na wierzch wyłóż krem, a na kremie ułóż tropikalne owoce.


Tagi:

pavlowa deser