dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Pavlova z kremem truflowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Niesamowicie pyszna Pavlova z najlepszym i najprostszym kremem truflowym. Można użyć tutaj dowolnych sezonowych owoców: truskawek, porzeczek, malin, jeżyn ale też całorocznych jak np. kiwi.

Pavlova z kremem truflowym

Składniki:

Pavlova z kremem truflowym

beza:

masa truflowa:

  • 250 g mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 50-70 ml likieru czekoladowego
  • dowolne sezonowe owoce (dałam truskawki, borówki amerykańskie, czerwoną porzeczkę, kiwi)

Sposób przygotowania:

Pavlova z kremem truflowym
Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru pudru. Do ubitych białek dodać resztę cukru pudru i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Uformować na kształt koła o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140C, piec 60 minut. Zostawić do zupełnego ostudzenia w zamkniętym piekarniku. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną.

Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę i likier czekoladowy, krótko zmiksować. Wyłożyć na środek bezy, wyrównać, zostawiając ok. 3 cm suchy brzeg.

Na wierzch wyłożyć dużą ilość owoców.