kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Egzotyczne tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne tartaletki z nadzieniem egzotycznym z galaretką owocową. Polecam na deser lub podwieczorek.

Egzotyczne tartaletki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Egzotyczne tartaletki

Na ciasto :

  • 1 szklanka mąki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki do podsypania

Pozostałe składniki :

  • 1 puszka papai
  • 1/2 opakowania galaretki owocowej
  • 1 szklanka wody
  • 9 łyżeczek dżemu

Sposób przygotowania:

Egzotyczne tartaletki
Owoce z puszki przelewamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce.
Do miski przesiewany mąkę z proszkiem i dodajemy pokrojone masło, robimy kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto na tartaletki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. 
W międzyczasie kroimy owoce na małe kawałeczki. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciastem wypełniamy foremki tartaletek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 
Upieczone korpusy wyjmujemy z foremek i studzimy. Dno tartaletek smarujemy dżemem i wkładamy pokrojone owoce, polewamy tężejącą galaretką.
Egzotyczne tartaletki
Formy tartaletki wypełniamy ciastem i dociskamy.
Egzotyczne tartaletki
Odsączone z zalewy owoce kroimy w kosteczkę.
Egzotyczne tartaletki
Wystudzone korpusy tartaletki smarujemy dżemem.
Egzotyczne tartaletki
Na posmarowane dżemem tartaletki wkładamy pokrojone owoce.

Tagi:

ciastka