Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1435]

Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i jesienna propozycja na smaczną przekąskę, czy szybki obiad. Dlaczego kurczak jest egzotyczny? Ponieważ mięso smażyłam na oleju kokosowym, dodałam też mleczka oraz nutę curry. Pycha!

Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem

Składniki:

Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem

 

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 1 cebula
  • 150g dyni (waga po obraniu)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego (może być pietruszki)
  • 100 ml mleczka kokosowego (może być śmietanka)
  • curry
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej kokosowy do smażenia
  • 100 makaronu

Opcjonalnie:

  • ser żółty do posypania (najlepiej o charakterystycznym smaku)

Sposób przygotowania:

Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem

Makaron:

Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem
Rodzaj makaronu to indywidualny wybór. Użyłam świderków.

Makaron należy ugotować al dente - w osolonej wodzie.

Przygotowanie pozostałych składników:

Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem
Mięso nalezy doprawić według swojego smaku.

Obraną dynię pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę.
Kurczaka natrzeć przyprawami.

Danie:

Egzotyczny kurczak z dynią i makaronem
Najlepiej, aby dynia była leeko twarda i chrupiąca.

Kurczaka umieścić na patelni z rozgrzanym olejem i przesmażyć (aby się zarumienił).
Dodać posiekaną cebulę, a po 2-3 minutach - dynię.
Całość wymieszać, podsmażyć 2 minuty i połączyć z mleczkiem kokosowym (ew. śmietanką) oraz posiekaną natką selera (ew. pietruszki).
Potrawę przykryć i dusić do miękkości (około 20 minut).
Na końcu wmieszać makaron.
Danie wymieszać, doprawić do smaku i od razu podawać.
(U mnie w skórce dyniowej.)
Każdą porcję dodatkowo posypać żółtym serem.