Sposób przygotowania:
Kurczak z dynią w sosie śmietanowym
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na 3 mniejsze części. Piersi oprószamy solą, pieprzem i posypujemy tymiankiem, dodajemy 1 łyżkę oliwy o dokładnie nacieramy piersi przyprawami. Kolejno dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie obtaczamy w niej piersi, odstawiamy. Odważamy 700 g dyni. Odważony kawałek dyni obieramy, usuwamy miękki miąższ, pestki i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku rozgrzać masło i smażyć na nim piersi aż się zarumienią z obu stron, piersi wyjmujemy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i pieczarki, jeśli tłuszczu będzie za mało to dodajemy oleju. Pieczarki i cebulkę wyjmujemy. Kolejno na tłuszcz wkładamy dynię, dodać masła i podsmażać około 2 minut. Zmniejszyć ogień na mały i położyć piersi z kurczaka na dyni, Podgrzewać całość przez około 1-2 minuty, pilnując by dynia się nie przypaliła. Następnie wlewamy bulion. Bulion nie musi zakrywać piersi, wystarczy aby były zanurzone w połowie. Całość przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż dynia będzie prawie miękka. Do miski odlewamy kilka łyżek sosu z garnka, wlewamy 3 łyżki śmietanki, mieszamy i dodajemy resztę śmietany. Całość wlewamy do garnka i mieszamy aż do połączenia z sosem (nie mieszamy zbyt energicznie, aby dynia się nie rozpadła). Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Następnie dodajemy pieczarki z cebulkę i gotujemy jeszcze chwilkę bez przykrycia, aby sos zgęstniał. Ewentualnie sos doparwiamy do smaku solą i pieprzem.