Sposób przygotowania:
Kurczak z dynią na jesiennej sałatce
Mięso: Pierś z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i przekrawam wzdłuż na dwa płaty. Filety kładę na dwa arkusze, przykrywam i kładę na rozgrzaną patelnię teflonową. Mięso smażę bez tłuszczu po ok. 5 minut z obydwu stron na średnim ogniu. Sałatka: Sałatę lodową myję, dokładnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Jabłka myję i kroję w półcentymetrowe plastry. Camembert kroję na niewielkie trójkąciki, a obraną dynię na 2-centymetrową kostkę. Na grillowej patelni roztapiam masło, wrzucam kostki dyni, oprószam je solą, pieprzem i przyprawą do sałatek, smażę chwilę. Pod koniec dodaję do kostek dyni plastry jabłek. Grilluję aż wszystko zmięknie. Dressing: W słoiczku dokładnie łączę oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Ułożenie: Na półmisek przekładam kawałki sałaty, camembert oraz ciepłą dynię z plastrami jabłka. Całość oprószam suszoną żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi. Na koniec delikatnie skrapiam wszystko dressingiem. Na wierzchu układam pokrojoną w paski smażoną pierś z kurczaka.