Sposób przygotowania:
Ptysie z różowym twarożkiem
CIASTO PARZONE WYTRAWNE Wlać do garnka mleko, wodę. Dodać sól i masło. Podgrzewać na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć na chwilę z palnika i od razu wsypać całą mąkę. Wstawić na średni ogień i cały czas mieszać drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto oderwie się od brzegów garnka i powstanie zbita klucha. Wystudzić. W między czasie nagrzać piekarnik do 180*C. Do zimnego ciasta wbijać po kolei jajka i ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie umieścić ciasto w szprycy lub w rękawie i robić małe kopczyki na blaszce wyłożonej papierem, pamiętając o odstępach , gdyż ciasto parzone zwiększa swoją objętość. Piec 25min. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo ptysie opadną. NADZIENIE Umieścić w misce twarożek, dodać do niego jogurt i zmiksować. Wsypać sczypiorek, bazylię , paprykę, szynkę i posolić. Wymieszać lub zmiksować na gładką masę. WYKOŃCZENIE Ptysie przeciąć na pół, faszerować przy pomocy szprycy lub łyżeczką