Sposób przygotowania:
Ptysie wytrawne z szynkowym nadzieniem
Do rondelka wlewamy wodę ,dodajemy margarynę ,dużą szczyptę soli i gotujemy ,gdy zacznie wrzeć ,wsypujemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy pałką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.Zestawić z ognia. Zostawiamy do ostudzenia.Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem,aż do skończenia jajek.
Tak przygotowanym ciastem napełniamy szprycę do tortów i wyciskamy nieduże ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 20 min w temp 210* Piekarnik przed wsadzeniem ptysi powinien być nagrzany. Po upieczeniu i wystudzeniu ptysie kroimy ostrym nożem na połówki.
Farsz: Szynkę ,ugotowane na twardo jajka ,i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę wkładamy do salaterki dodajemy starty żółty ser ,posiekany koperek,dodajemy śmietanę i majonez,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.Tak przygotowanym farszem przekładamy ptysie.Smacznego życzę.
Tak przygotowanym ciastem napełniamy szprycę do tortów i wyciskamy nieduże ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 20 min w temp 210* Piekarnik przed wsadzeniem ptysi powinien być nagrzany. Po upieczeniu i wystudzeniu ptysie kroimy ostrym nożem na połówki.
Farsz: Szynkę ,ugotowane na twardo jajka ,i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę wkładamy do salaterki dodajemy starty żółty ser ,posiekany koperek,dodajemy śmietanę i majonez,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.Tak przygotowanym farszem przekładamy ptysie.Smacznego życzę.
edytaha
2milutka
za późno,wszystkie zjedzone:(
marietta