Sposób przygotowania:
Eklery z czekoladowym ganachePrzygotowanie ciasta:

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy pokrojone masło. Mieszając drewnianą łyżką zagotowujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną mieszając ciągle energetyczne łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odstawić od naczynia.
Zaparzone ciasto ściągamy z ognia. Miksujemy ciasto wbijając stopniowo po 1 jajku. Pozostawiamy ciasto do wystudzenia.
Formowanie i pieczenie eklerów:

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na przygotowaną blaszkę w odstępach wyciskamy za pomocą szprycy eklery długości ok. 10 cm.
Przygotowane eklery na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok 25 min. na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Ostudzone przekrawamy wzdłuż na pół.
Przygotowanie ganache:
Do rondelka wlewamy śmietankę. Mocno ją podgrzewamy. Ściągamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę.
Mieszamy dokładnie aż czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Po schłodzeniu ubijamy mikserem do momentu aż krem zgęstnieje.
Etap końcowy:
Eklery za pomocą szprycy wypełnionej czekoladowym ganache nadziewamy . Wierzch dekorujemy polewą za pomocą przygotowanej polewy czekoladowej według przepisu na opakowaniu.
robaczek
Agnieszka Rec
Dziękuję robaczku za miłe słowa:)
mocsłodkości
lukrowanepierniczki