Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Eklery z czekoladowym ganache

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne eklery przełożone niezwykle delikatnym czekoladowym ganache. Udekorowane polewą czekoladową .

Eklery z czekoladowym ganache Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Eklery z czekoladowym ganache

na ciasto:

na ganache:

  • 50 dag śmietany kremówki 36%
  • 25 dag gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Eklery z czekoladowym ganache

Przygotowanie ciasta:

Eklery z czekoladowym ganache
Do zaparzonego ciasta wbijamy po 1 jajku

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy pokrojone masło. Mieszając drewnianą łyżką zagotowujemy.

Wsypujemy przesianą mąkę pszenną mieszając ciągle energetyczne łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odstawić od naczynia.

Zaparzone ciasto ściągamy z ognia. Miksujemy ciasto wbijając stopniowo po 1 jajku. Pozostawiamy ciasto do wystudzenia.

Formowanie i pieczenie eklerów:

Eklery z czekoladowym ganache
Uformowane eklery wkładamy do nagrzanego piekarnika

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Na przygotowaną blaszkę w odstępach wyciskamy za pomocą szprycy eklery długości ok. 10 cm.

Przygotowane eklery na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 stopni i pieczemy ok 25 min. na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ostudzone przekrawamy wzdłuż na pół.

Przygotowanie ganache:

Do rondelka wlewamy śmietankę. Mocno ją podgrzewamy. Ściągamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę.

Mieszamy dokładnie aż czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Po schłodzeniu ubijamy mikserem do momentu aż krem zgęstnieje.

Etap końcowy:

Eklery za pomocą szprycy wypełnionej czekoladowym ganache nadziewamy . Wierzch dekorujemy polewą za pomocą przygotowanej polewy czekoladowej według przepisu na opakowaniu.