Sposób przygotowania:
Jagodowe ekleryETAP 1:
Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia.
Do zimnego ciasta wbijam jajko i łączę mikserem. Następne jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.
ETAP 2:
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam za pomocą szprycy na papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm.
ETAP 3:
Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i piekę 25 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
ETAP 4:
Krem:
Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Miksuję blenderem i studzę.
Galaretkę jagodową rozpuszczam w 4 łyżkach wody gorącej. Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaję galaretkę jagodową i ubijam na sztywno, dodaję też cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na przekrojone eklery.
Posypuję pudrem.
gosia56
halina
SylaUla
Beatris
Czekoladka 2