SUPERPRZEPIS

Jagodowe eklery

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jagodowe eklery Więcej zdjęć (3)

Eklery które można jeść i jeść i nie można się od nich oderwać. Polecam wykorzystać mrożone owoce w sezonie kiedy nie mamy dostęp do świeżych. W karnawale do kawy będą idealne.

Składniki:

Jagodowe eklery

 

 

  • krem:
  • 3/4 szklanki jagód zamrożonych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki czubate galaretki jagodowej

 

  • puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jagodowe eklery

ETAP 1:

Jagodowe eklery
ciasto zaparzone w garnku odstawione do wystudzenia

Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia.

Do zimnego ciasta wbijam jajko i łączę mikserem. Następne jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.

ETAP 2:

Jagodowe eklery
ciasto przekładam do szprycy i wyciskam na papier

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam za pomocą szprycy na papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm.

ETAP 3:

Jagodowe eklery
eklery upieczone i odstawione do przestygnięcia na blaszce

Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i piekę 25 minut. Odstawiam do ostygnięcia.

ETAP 4:

Jagodowe eklery
do śmietany kremówki dodaję jagody zmiksowane i cukier puder

Krem:
Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Miksuję blenderem i studzę.

Galaretkę jagodową rozpuszczam w 4 łyżkach wody gorącej. Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaję galaretkę jagodową i ubijam na sztywno, dodaję też cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na przekrojone eklery.

Posypuję pudrem.