gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Eklery z kremem budyniowo - karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak przygotowane eklery z kremem budyniowo - karmelowym polecam do popołudniowej kawki. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Eklery z kremem budyniowo - karmelowym

Składniki:

Eklery z kremem budyniowo - karmelowym

CIASTO

KREM

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek masy krówkowej
  • 250 gram masła lub margaryny

Polewa

  • 100 gram czekolady mlecznej
  • 50 gram margaryny

Sposób przygotowania:

Eklery z kremem budyniowo - karmelowym

ETAP 1:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Margarynę wkładamy do wody i zagotowujemy.

Wodę gotujemy z margaryną

ETAP 2:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Do gotującej się wody z margaryną wsypujemy mąkę. Mieszamy.

Do wrzątku wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Masę studzimy.

ETAP 3:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Po jednym jajku wbijamy do masy i miksujemy.

Następnie miksując wbijamy po jednym jajku.

ETAP 4:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Z masy wyciskamy na blachę prostokąty. Pieczemy.

Gotową masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką ok.1cm. Wyciskamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę prostokąty o długości ok.8cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni.

ETAP 5:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Margarynę ucieramy z budyniem. Na koniec dodajemy masę krówkową.

Krem: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej połowy wsypujemy budyń oraz mąkę. Do gotującego się mleka, wlewamy mleko wymieszane z mąką i proszkiem budyniowym. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Studzimy.
Margarynę lub masło ucieramy dodając porcjami budyń. Gdy krem będzie jednolity to na koniec dodajemy masę krówkową. Przez chwilę jeszcze ucieramy.

ETAP 6:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Zimne klery przekrawamy wzdłuż. Układając przecięte obok siebie.

Eklery przekrawamy wzdłuż.

ETAP 7:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Klery napełniamy kremem budyniowo karmelowym.

Na dolny przecięty nakładamy krem i przykrywamy górnym.

ETAP 8:

Klery z kremem budyniowo - karmelowym
Przygotowujemy polewę z czekolady i margaryny w kąpieli wodnej.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z margaryną w kąpieli wodnej. Polewą polewamy wierzch eklerów.


Tagi:

dynia