Sposób przygotowania:
Eklery z kremem budyniowo - karmelowymETAP 1:
Wodę gotujemy z margaryną
ETAP 2:
Do wrzątku wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Masę studzimy.
ETAP 3:
Następnie miksując wbijamy po jednym jajku.
ETAP 4:
Gotową masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką ok.1cm. Wyciskamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę prostokąty o długości ok.8cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni.
ETAP 5:
Krem: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej połowy wsypujemy budyń oraz mąkę. Do gotującego się mleka, wlewamy mleko wymieszane z mąką i proszkiem budyniowym. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Studzimy.
Margarynę lub masło ucieramy dodając porcjami budyń. Gdy krem będzie jednolity to na koniec dodajemy masę krówkową. Przez chwilę jeszcze ucieramy.
ETAP 6:
Eklery przekrawamy wzdłuż.
ETAP 7:
Na dolny przecięty nakładamy krem i przykrywamy górnym.
ETAP 8:
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z margaryną w kąpieli wodnej. Polewą polewamy wierzch eklerów.