Sposób przygotowania:
Ekspresowa fasolka po bretońsku
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu aż się zrumieni.
Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz roztartym majerankiem.
Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz roztartym majerankiem.