bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ekspresowa fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, nie zawsze mam czas żeby ją przyrządzić więc postanowiłam sobie ułatwić i wykorzystałam fasolę z puszki.

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Składniki:

Ekspresowa fasolka po bretońsku

 

  • 1 puszka fasoli Jaś
  • 150 gram kiełbasy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml. przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • Majeranek
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ekspresowa fasolka po bretońsku
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu aż się zrumieni.

Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz roztartym majerankiem.