BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Kurczak w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam udka z kurczaka zamarynowane i pieczone podane z sosem. Udka tak zamarynowane nadają się również na grilla.

Kurczak w sosie

Składniki:

Kurczak w sosie

 

  • Marynata;
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • miód płynny 2 łyżki,
  • czosnek przeciśnięty przez praskę 3 ząbki,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
  • soli 1/2 łyżeczki,
  • woda przegotowana 3 łyżki,

 

  • Udka 4 szt,
  • cebula 1 szt,
  • olej 5 łyżek,
  • bulion mięsny 2 szkl,

 

  • dodatkowo;
  • sos ciemny 1 op,

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie
Udka kurczaka podzielić na połówki, opłukać osuszyć.

Natrzeć marynatą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Po tym czasie przełożyć kurczaka na głębszą patelnie i podsmażyć na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulką na złoty kolor.

Następnie całość przykryć pokrywką i dusić aż kurczak będzie miękki.

Dodać 2 szklanki bulionu , doprowadzić do zagotowania.

Sos pieczeniowy ciemny rozmieszać w zimnej wodzie. 

Rozmieszany roztwór wlać do mięsa cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.

Na samym końcu doprawi w razie potrzeby do smaku solą, pieprzem według uznania.

Podawać z ziemniakami i buraczkami.

Tagi:

danie kurczak