Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie
Udka kurczaka podzielić na połówki, opłukać osuszyć.
Natrzeć marynatą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie przełożyć kurczaka na głębszą patelnie i podsmażyć na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulką na złoty kolor.
Następnie całość przykryć pokrywką i dusić aż kurczak będzie miękki.
Dodać 2 szklanki bulionu , doprowadzić do zagotowania.
Sos pieczeniowy ciemny rozmieszać w zimnej wodzie.
Rozmieszany roztwór wlać do mięsa cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
Na samym końcu doprawi w razie potrzeby do smaku solą, pieprzem według uznania.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.
Natrzeć marynatą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie przełożyć kurczaka na głębszą patelnie i podsmażyć na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulką na złoty kolor.
Następnie całość przykryć pokrywką i dusić aż kurczak będzie miękki.
Dodać 2 szklanki bulionu , doprowadzić do zagotowania.
Sos pieczeniowy ciemny rozmieszać w zimnej wodzie.
Rozmieszany roztwór wlać do mięsa cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
Na samym końcu doprawi w razie potrzeby do smaku solą, pieprzem według uznania.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)