Sposób przygotowania:
Nietradycyjna kora orzechowa
Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone orzechy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki, siekane orzechy i mieszamy dokładnie szpatułką. Gotową masę wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i każdą z nich pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy. Dobrze jest podzielić sobie składniki na pół i przygotować każdy placek osobno żeby drugi nie musiał czekać jeśli nie mieszczą się dwie blaszki do piekarnika. Krem: Sok brzoskwiniowy z puszki mieszamy z wodą. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy dokładnie żółtka, budynie oraz mąkę. Pozostały sok z wodą zagotować razem z cukrami. Na gotujący sok wlewamy przygotowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i mieszamy z gotowym kremem. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia i wstępnego stężenia. Przełożenie ciasta: jedno ciasto bakaliowe - 1/2 kremu - drugie ciasto bakaliowe - 1/2 kremy - tężejące galaretki. Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
zbysiowa
misia5
I to jeszcze jak :)
dagita
Bardzo dziękuję :) A ciacho polecam bo smakuje jeszcze lepiej :)