dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Nietradycyjna kora orzechowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Nietradycyjna kora orzechowa bo bez delicji. Nie ujmuje to jednak ciastu smaku. Warto wypróbować tę wersję tego popularnego smakołyku.

Nietradycyjna kora orzechowa

Składniki:

Nietradycyjna kora orzechowa

 

 

  • Krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki soku z brzoskwiń (z puszki - jeśli będzie mniej uzupełnić wodą)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Nietradycyjna kora orzechowa
Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone orzechy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki, siekane orzechy i mieszamy dokładnie szpatułką. Gotową masę wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i każdą z nich pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy. Dobrze jest podzielić sobie składniki na pół i przygotować każdy placek osobno żeby drugi nie musiał czekać jeśli nie mieszczą się dwie blaszki do piekarnika. Krem: Sok brzoskwiniowy z puszki mieszamy z wodą. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy dokładnie żółtka, budynie oraz mąkę. Pozostały sok z wodą zagotować razem z cukrami. Na gotujący sok wlewamy przygotowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i mieszamy z gotowym kremem. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia i wstępnego stężenia. Przełożenie ciasta: jedno ciasto bakaliowe - 1/2 kremu - drugie ciasto bakaliowe - 1/2 kremy - tężejące galaretki. Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

Tagi:

ciasto