slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Ekspresowe kukurydziane babeczki (z filiżanki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ekspresowe kukurydziane babeczki (z filiżanki). Proste i pyszne. Przygotowane bez jajek, na mące kukurydzianej. Idealne na deser.

Ekspresowe kukurydziane babeczki (z filiżanki)  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowe kukurydziane babeczki (z filiżanki)

 

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 pełne łyżeczki musu jabłkowego (u mnie z cynamonem)
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia babeczek
  • czekoladowa posypka (miks smaków, prawdziwa czekolada) lub wiórki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ekspresowe kukurydziane babeczki (z filiżanki)
Do miseczki wsypuję mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Dodaję olej, mleko i mus jabłkowy (nadaje wilgotności babeczką). Mieszam składniki.

Przygotowuje 2 małe filiżanki. Do każdej wlewam ciasto do około 4/5 wysokości. Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W.

Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki wymagają zostawienia babeczek na czas 3 minut). Wskazówki: Po czym poznać, że babeczki są gotowe?

Babeczki wyraźnie urosną (będą wręcz wychodzić z filiżanki). Gotowe babeczki oprószam cukrem pudrem i posypuję posypką lub wiórkami z mlecznej czekolady.

Smacznego.
Ekspresowe kukurydziane babeczki (z filiżanki)
Ekspresowe kukurydziane babeczki (z filiżanki) - prosty i pyszny deser