aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ekspresowe "ryżotto"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polecam bardzo szybkie danie wymyślone przez mojego męża. Gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, to jest to szybkie rozwiązanie problemu „co tu ugotować”?.

Ekspresowe "ryżotto" Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ekspresowe "ryżotto"

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 op. mieszanki chińskiej
  • 2 woreczki ryżu
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowe "ryżotto"
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do rondla na gorący olej. Przyprawiamy solą i smażymy 5 minut. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli i przyprawiamy pieprzem. Dusimy pod przykryciem 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dorzucamy mieszankę chińską, dokładnie mieszamy i całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Przestudzony ryż dorzucamy do rondla z naszym daniem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze wszystko 5 minut. Podajemy na gorąco.
Ekspresowe "ryżotto"
W rondlu dusimy cebulę z pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Następnie dorzucamy mieszankę chińska.
Ekspresowe "ryżotto"
Dokładnie mieszamy i całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Ekspresowe "ryżotto"
Przestudzony ryż dorzucamy do rondla z naszym daniem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.