Sposób przygotowania:
Ryżotto na skrzydełkach
W dużym garnku rozgrzać olej. Skrzydełka umyć, osuszyć i przekroić w zgięciach. Najcieńsze końcówki wykorzystać np. do ugotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka wrzucić na olej i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i ryż i smażyć aż ryż będzie lekko szklisty. Od czasu do czasu przemieszać. Dodać mieszankę chińską, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać przyprawy i gdy ryz wchłonie bulion ponownie podlać i dalej dusić aż do miękkości ryżu. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać bulionem. Danie powinno być wilgotne ( nie suche ). Gotowe danie zostawić pod przykryciem aby jeszcze doszło. Podawać po około 15 minutach.
gusia1000