zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Ryżotto na skrzydełkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Upał upałem, ale chłopaki chcą jeść. Więc na obiadek było kolejne ryżotto.

Ryżotto na skrzydełkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryżotto na skrzydełkach

 

  • 11 skrzydełek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 500 g mieszanki chińskiej ( mrożonej )
  • 400 g ryżu parabolicznego
  • kilka łyżek oleju
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • czerwona czubryca ostra do smaku
  • bulion drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Ryżotto na skrzydełkach
W dużym garnku rozgrzać olej. Skrzydełka umyć, osuszyć i przekroić w zgięciach. Najcieńsze końcówki wykorzystać np. do ugotowania bulionu. Pokrojone skrzydełka wrzucić na olej i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i ryż i smażyć aż ryż będzie lekko szklisty. Od czasu do czasu przemieszać. Dodać mieszankę chińską, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać przyprawy i gdy ryz wchłonie bulion ponownie podlać i dalej dusić aż do miękkości ryżu. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać bulionem. Danie powinno być wilgotne ( nie suche ). Gotowe danie zostawić pod przykryciem aby jeszcze doszło. Podawać po około 15 minutach.
Ryżotto na skrzydełkach
podsmazyc część składników ryżotta .................
Ryżotto na skrzydełkach
potem wszystko dusić do miękkości ryżu ...